Handel med utsläppsrätter kan minska klimatförändring

Det finns tydliga tecken på klimatförändringar i världen. Därför måste vi agera nu. Det säger chefen för FN:s miljöprogram, Klaus Töpfer, som just nu besöker Sverige för att diskutera klimatfrågan med den svenska regeringen.

I Arktis har man nu sett den 3000-åriga ismassan vid Ward Hunt på Kanadas norra kust brista i två delar. Det finns flera uppgifter om att den eviga tjälen, permafrosten, smälter och att isen vid norra Ishavet minskar. Men Kyotoavtalet är inte dött, även om inte Ryssland eller USA har ratificerat, säger Klaus Töpfer.

– Hittills har över 120 länder godkänt avtalet. EU-länderna, Kanada och Japan och vi måste börja tillämpa Kyotoavtalet, säger Klaus Töpfer.

– Det är industriländerna som måste leda utvecklingen, eftersom det idag är industriländernas 20 procent av befolkningen, som använder 54 procent av energin.

Viktig signal till USA
Klaus Töpfer tror att handeln med utsläppsrätter, som EU inleder nästa år, kan bli ett verksamt instrument i klimatarbetet. Det betyder att det företag som inte lyckas minska sina utsläpp kan köpa utsläppsrätter av ett annat företag, som lyckats bättre. Det kommer också att skicka en viktig signal till USA, som vägrat ratificera Kyotoavtalet.

Snart ska Sverige lämna sina förslag om tilldelning av utsläppsrätter att handla med till EU-kommissionen. 

Miljöminister Lena Sommestad:

– Många tenderar att överbetona svårigheterna. Jag är precis som Klaus Töpfer övertygad om att vi ska få det här att fungera, säger hon.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".