Få invandrare har jobb som motsvarar deras utbildning

Akademiker som är födda i utlandet har svårare än svenskfödda att få ett arbete som motsvarar deras kvalifikationer, trots att de varit länge i Sverige. Det visar en ny undersökning från Integrationsverket.

– När man kommer in, så får man inte den värdering av den kompetens man har. Det fästs ingen större vikt vid kompetensen om man till exempel kommer från Afrika, säger Abdullahi Aress, analyschef vid Integrationsverket.

– Då är sannolikheten ännu lägre att få ett arbete som motsvarar den egna kvalifikationsgraden. Sorteringen på arbetsmarknaden sker efter hudfärg.

Utbildningsnivån skiljer sig inte
Det är inga större skillnader i utbildningsnivå mellan utrikesfödda och svenskfödda. De utlandsfödda akademikerna har dessutom ofta en utbildning som stämmer väl med efterfrågan på arbetsmarknaden, skriver Integrationsverket i sin rapport.

Men medan åtta svenskfödda akademiker av tio har jobb som motsvarar deras kvalifikation, så är det bara sex av tio utlandsfödda som har såna arbeten. För de födda i Afrika är läget alltså ännu sämre, två av tio har jobb som de är utbildade för.

30 000 saknar arbete
Totalt beräknar Integrationsverket att 30 000 invandrade akademiker är utan arbete, eller har fel arbete i förhållande till kvalifikation. Detta gäller dem som varit i Sverige i minst fem år.

Forskare har inte sett några skillnader mellan svenskfödda och utlandsfödda i hur aktivt man söker arbete.

När det är lågkonjunktur, så är det ofta invandrare som först blir uppsagda. En slutsats från Integrationsverket är att de allmänna målen om ökad sysselsättning inte räcker för att få ned arbetslösheten bland invandrade akademiker, utan att det behövs särskilda mål.

– Vi tycker att det viktigaste är att ha tydliga och konkreta mål. I dag har regeringen satt upp som mål att 80 procent av den arbetsföra befolkningen ska vara sysselsatt. Är man tydlig med att det här målet gäller alla, kvinnor som män och utrikesfödda som inrikesfödda, så blir målet tydligt, säger Abdullahi Aress.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".