OPPOSITIONEN

Vill ha stopplag mot sjukhusförsäljningar

Den rödgröna oppositionen vill förbjuda att sälja universitets- och regionsjukhus.

Det var ett av de viktigaste förslagen när partierna presenterade en gemensam uppgörelse om sjukvården.

– Vi vill inte se att man säljer ut universitetssjukhusen. Regeringen har öppnat för möjligheten och den dörren vill vi stänga. Grunden för hela välfärden i Sverige menar vi är att det som är gemensamt finansierat har vi tillgång till gemensamt, säger Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

Enligt oppositionens uppgörelse ska inga patienter kunna få förtur i den offentliga vården genom att betala pengar eller skaffa sig en privat sjukförsäkring. Vill man ha det så får man vända sig till den privata vården.

Men Kristdemokraternas partiledare, socialminister Göran Hägglund, tycker att det är dumt att helt stänga dörren för sjukförsäkringar inom offentlig vård, trots att han håller med om grundprincipen.

– Jag tror att man gör sig själv en otjänst om man säger att man aldrig ska släppa in den typen av vård, för det kommer att innebära sämre vård för oss enskilda som inte har en sjukvårdsförsäkring.

De stora universitets- och regionsjukhusen ska förbli offentliga enligt Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets förslag.

En annan viktig del är ett stopp för den fria etableringsrätten för privat vård.

– I dag är det så att vilken aktör som helst kan dra igång en privat vårdcentral och landstingen är skyldiga att betala ut pengar till den. Det finns en risk att de etablerar sig i de områden där det är mest lukrativt. Vio menar att man inte kan lägga en sådan skyldighet på landstingen, utan här måste landstingen själva vara med och bedöma vad som skapar den bästa vården, säger Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Men Centerledaren Maud Olofsson avvisade genast det rödgröna förslaget att ge landstingen möjlighet att säga nej till privat vård.

– Jag pratade med en politiker i Jämtland som beskrev hur en läkare ville starta vårdcentral men där Socialdemokraterna säger nej. Det här visar att inte ens på landsbygden är man villig att släppa till valfriheten.

Inom Vänsterpartiet är motståndet starkt mot all vinstdrivande sjukvård, och partiledaren Lars Ohly är nöjd med att dagens pressträff nästan uteslutande kom att handla om den offentliga vården.

– Det är den offentligt finansierade vården som är vårt ansvar och vi ska göra den så bra att privat vård onödiggörs och vi ska göra den tillgänglig för alla efter behov, inte efter plånbokens tjocklek, säger Lars Ohly.

Ci Holmgren

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista