al-Qaida huvudspår när polisen söker efter terroristerna

Jakten på terroristerna bakom dådet i torsdags går vidare. Polisen har gripit fem personer som man misstänker är inblandade i attentatet och man har också hittat ett videoband där en person påstår att al-Qaida ligger bakom sprängningarna av pendeltågen som hittills har krävt 200 dödsoffer.

Den spanska polisen undersöker nu ett videoband som hittades på lördagskvällen, där en man som påstår att han är al-Qaidas militära talesman i Europa, säger att al-Qaida har utfört attentaten i Madrid.

Mannen pratar arabiska med marockansk brytning och på bandet säger han bland annat att ”Attackerna var ett svar på ert samarbete med brottslingen Bush och hans allierade. Om ni inte slutar med era orättvisor kommer mer blod att flyta.”

Mannen är okänd för polisen
Mannen på bandet sa att han hette Abu Dujan al-Afgani och är inte känd för den spanska polisen och de utländska säkerhetstjänster som den spanska polisen har kontaktat. Men polisen fortsätter undersöka om bandet är äkta.

al-Qaidaspåret förstärks av att den spanska polisen har gripit fem personer och att tre av dem är marockaner och att de enligt inrikesministern kan ha kopplingar till extremistiska grupper i Marocko.

De andra två är av indiskt ursprung och samtliga gripna kan knytas till den telefon som hittades vid en odetonerad bomb i de drabbade tågen.

Även skåpbilen är intressant
Polisen utreder även uppgifter om tre maskerade män som kom ut ur en skåpbil i Madrid-förorten Alcalà de Henares, där ett av de drabbade tågen stannade. 

I skåpbilen har polisen hittat utlösarmekanismer till bomber och ett kassettband med Koranverser på arabiska.

Redan i torsdags fick en arabiskspråkig tidning i London ett brev där en al-Qaida-grupp tog på sig skulden för attentatet. 

Ända tills på lördagskvällen utgick de spanska myndigheterna från att det var den baskiska terrororganisationen ETA som låg bakom attentaten, trots att organisationen förnekat det.

Petra Sokolovsky, Madrid

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".