Höjd beredskap i Storbritannien

I Storbritannien, där beredskapen för terrorattacker redan ligger på en hög nivå och där säkerhetstjänsterna länge har sagt att ett stort terrordåd inte är en fråga om utan när, skärps säkerheten ytterligare på tåg och tunnelbanor.

I morgon kommer resenärerna här i London att mötas av nya stora affischer:

”Vems är väskan? Rör den inte, kolla med andra passagerare, larma stationspersonal eller ring 999.”

Affischerna är en del av en ny säkerhetskampanj efter Madridattentaten. Och enligt tidningen the Observer på söndagen så kommer även beväpnade, civilklädda vakter att börja resa i tunnelbanan och på tågen.

Tre miljoner passagerare
Säkerhetsarrangemangen är redan på en mycket hög nivå. Tunnelbanan med sina tre miljoner passagerare om dagen ses som ett nära på givet mål för terrorister. Och det har funnits uppgifter en tid om att polisen har en ny typ av bärbar scanner för att kunna avslöja självmordsbombare med sprängämnen under kläderna.

Polisen i London har 30 års erfarenhet av bombfara i tunnelbanesystemen. Som ett resultat av irländska IRA:s kampanjer finns inga papperskorgar på stationerna och alla automater har sluttande tak för att inga bomber ska kunna läggas på dem.

Svårt att skapa heltäckande skydd
Men efter attentaten i Madrid bekräftar den brittiska säkerhetstjänsten det som alla redan visste - att det inte finns något hundraprocentigt skydd för öppna transportsystem.

Ett enda tågsystem har säkerhetsarrangemang av samma typ som flyget; tågen som går i kanaltunneln mellan Paris och Bryssel. Där kontrolleras passagerare och bagage, för följderna av en explosion i tunneln skulle vara oerhörda. Men i resten av det sårbara tåg- och tunnelbanesystemet är det inte en rimlig lösning

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".