Spansk turism kan drabbas av attentaten

Turismen är en av Spaniens viktigaste näringsgrenar och terrordåden överskuggar världens största turistmässa som pågår just nu i Berlin.

– Människor kommer att bli rädda för att resa. I år skulle branschen vända efter två tunga år och antalet bokningarna hittills har slagit alla rekord, säger Gordon Hedding, från Nova Scotia i Kanada.

– Men nu ser det inte lovande ut.

Och det trots den livliga atmosfären i de 40 hallarna med över 10 000 utställare. Här bjuds på drinkar i hotellkedjornas montrar inredda som lyxhotell i miniatyr - turkiska, polska och ukrainska dansgrupper tävlar om uppmärksamheten och folkmusik blandas med österrikiskt joddel och jitterbuggande dockor.

Terrordåden skakar om
Men trots all utlevande marknadsföring har attentatet skakat om, säger Barbro McAusland, chef på Sveriges Rese- och Turistråd.

– Jag tror att det kommer att bli en omläggning. Jag tror inte att det kommer att bli så att man åker mindre. Att man lägger om turistmålet har vi sett tidigare vida andra stora terrordåd, säger hon.

Spanien är beroende av sin turism
Och det är Spanien som kommer att drabbas, tror hon -  det land i Europa som är mest ekonomiskt beroende av turism.

Och bland spanska reseagenter och arrangörer på mässan är nervositeten stor. Ingen i montrarna får uttala sig för journalister utan jag blir hänvisad till en presstaleskvinna som är tyska.

– Nej, det är inget problem, säger hon.

Men Pepe Hosandres som säljer radhus utanför Valenzia, håller inte med.

– Många kommer att välja ett annat resmål. Spanien känns inte längre säkert, säger han.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".