Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Kommunala poliser ingen lösning"

Efter att kommunledningen i småländska Sävsjö begärt av regeringen att få tillstånd att starta en egen kommunal polisstyrka inleddes ett projekt där två poliser stationerades på orten. Det har gett resultat, men Polisförbundet tror inte på kommunala poliser.

Poliserna Anders Ydreborg och Pierre Bard har redan sett effekten av att finnas på plats.

– Jag tror att det är väldigt värdefullt att vi känner ungdomarna i Sävsjö, att vi kan prata med varandra under lugna förhållanden och inte bara när det blivit bråk.

I Sävsjö har brottsligheten ökat i takt med att polisens närvaro minskat. Till slut fick kommunledningen nog och i höstas begärde man hos regeringen att få anställa egna kommunala poliser.

Tror inte på kommunala poliser
Hittills har en väktare anställts och de unga poliserna Anders Ydreborg och Pierre Bard.

De tycker att centraliseringen inom polisen har gått för långt, även om de inte tror att kommunala poliser är lösningen.

– Vi är helt överens bägge två, att någon kommunal polis ska inte behövas. Det ska inte finnas vinnare och förlorare, utan polismyndigheten har resurser och ska lösa det här, det är bara så.

– Polismyndigheten i Jönköpings län ska ta ansvar för hela länet. Det kan vi, vi har resurser till det. Det handlar om vilja och den viljan måste finnas hos chefer och hos oss poliser.

Nya lösningar
Polisförbundet, där Jan Karlsen är ordförande, tror också att det går att lösa problemet med polisens närvaro även på mindre orter utan kommunala poliser. Villkoret är att man lyssnar mer på medborgarna och de enskilda polismännen.

– Man kan tänka sig exempel där polismännen i den riktiga glesbygden, utgår från sina egna där de bor. De har tillgång till en fullt utrustad polisbil och man bestämmer hur man vill arbeta och lägga upp sin tjänstgöring. Man kan ha ett litet lokalkontor, tillsammans med ICA-handlaren och posten. Det finns mängder av idéer som polismännen själva går och bär på, där de har sin utgångspunkt i det samhälle de själva lever i och de medborgare de möter, säger Jan Karlsen.

För enligt Jan Karlsen råder det ingen tvekan om att nedläggningshotet mot flera av landets omkring 370 polisstationer, liksom polisens frånvaro på mindre orter, är ett problem.

– I ett kortsiktigt ekonomiskt perspektiv kan man säkert redovisa vinster i att göra på det här sättet, men i ett långsiktigt samhällsutvecklande perspektiv är det rent förödande.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".