Spänt läge i Georgien sedan presidenten beskjutits

Läget är spänt i Georgien sen presidenten Michail Saakhasvili beskjutits när han försökte ta sig in i Adjarien, en självstyrande region av Georgien.

Georgisk militär har försatts i högsta beredskap och ledaren för utbrytarregionen Adjarien, Aslan Abasjide, vädjar nu om stöd från Ryssland.

Ledaren för den autonoma regionen Adjarien vid Svarta havet i regionen har hela dagen i Moskva eldat på motsättningarna. Först påstods att alla flyg stoppats till Adjarien. Något som flygledare på plats förnekade. Sen påstod Aslan Abasjide att den georgiske presidenten Michail Saakhasvili gett order om att skjuta ned hans plan om han återvände.

Rykten om georgiska invasionsplaner
Abasjidje vädjar om stöd från Ryssland. Ryssland har militär i Adjarien och tonläget skärptes ytterligare av uttalanden från ryska utrikesdepartementet om att Georgien tänker invadera den autonoma regionen.

– Georgiska myndigheter har sagt flera gånger att de ska lösa problemen fredligt, men de agerar på ett annat sätt, allt ansvar ligger på dem, sa Alexander Jakovenka, talesman vid ryska UD.

Saakhasvili som besköts vid en adjarisk gränspostering säger sig vilja lösa konflikten med samtal. Men hans mål är ett enat Georgien där inga feodalherrar tillåts splittra landet, en tydlig syftning på det självstyre Abasjide har i den autonoma regionen Adjarien.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista