Amnesty kritiserar flyktingpolitiken

Amnesty kritiserar den flyktingpolitk som svenska regeringen fört på senare år, under ministrarna Jan O Karlsson och sedan i höstas Barbro Holmberg. Amnestys generalsekretarere i Sverige Carl Söderbergh är kritisk mot både det språkbruk som ministrarna har använt sig av och flera av de förslag som regeringen presenterat på senare tid.

– Retoriken har blivit betydligt hårdare, att regeringen använder sig av ord och bergepp som inte skulle ha använts för tio till femton år sen, säger Carl Söderbergh.

Ett exempel, enligt Carl Söderbergh, är när Jan O Karlsson talade om ryska asylsökande som kriminella, trots att det bland dem fanns människor från det krigshärjade Tjejenien.

Ett annat exempel är när Barbro Holmberg offentligt sa att de flesta asylsökande saknar flyktingskäl. Som stöd angav hon statistik från den hårt kritiserade utlänningsnämnden.

– Jag tror att det leder till att folk ifrågasätter varför folk kommer hit till Sverige. Det kan leda till att främlingsfientliga krafter får ökat stöd runt om i landet, säger Carl Söderbergh.

Kritiserar flera förslag
Amnesty är också kritiskt till flera av de förslag som regeringen kommit med på senare tid.

Ett förslag är det så kallade transportöransvaret, där flygbolag och rederier riskerar böter om de tar med asylsökande till Sverige, som sedan inte får stanna.

Ett annat är att en asylsökande inte längre ska kunna överklaga ett avslag, och förslaget att asylsökande som saknar pass ska kunna få sänkta bidrag.

Oroas över debatt om övergångsregler
När det gäller de omdiskterade övergångsreglerna för medborgare från de nya EU-länderna har Amnesty ingen uppfattning i själva sakfrågan.

Men Carl Söderbergh är dock oroad över vad tonläget också i denna debatt kan föra med sig.

– Om man börjar prata om socialturismen så kommer folk börja tycka samma sak om asylsökande och flyktingar, trots att det för de grupperna handlar om grundläggande rättigheter.

Inget besked om utlänningsnämnden
En enig riksdag beslutade för tre år sedan att utlänningsnämnden ska läggas ner men ännu finns inget datum för när detta ska ske.

Carl Söderbergh ser det som ett tecken på bristande engagemang hos regeringen.

– Om Barbro Holmberg menade allvar med att värna om en generös flyktingpolitik, så skulle hon ha prioriterat reformen av utlänningsnämnden först, innan hon gick vidare med andra åtgärder.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".