Regeländringar i livbolagen dröjer

Förslaget om stärkt skydd för pensionspararna som kom för en månad sen döms ut av lagrådet. Juristerna i lagrådet tycker att biträdande finansminister Gunnar Lunds förslag är ogenomtänkt och måste arbetas om.

Skandalerna i Skandia har lett till flera utredningar och förslag till regeländringar för försäkringsbolag och livbolag. Finansdepartementets mest omfattande utredning ska vara klar först nästa år. Men redan nu är flera förändringar på gång. Inom kort väntas till exempel finansdepartementet föreslå att spararna ska kunna flytta sina pengar från ett livbolag till ett annat, en så kallad flytträtt.

Tummen ned
Ett annat regeringsförslag kom för en månad sedan. Det handlar om insyn och konsumentskydd för den som har till exempel sin pensionsförsäkring i ett livbolag. Detta har nu granskats av lagrådet och det blir tummen ned. Lagrådet tycker för det första att finansdepartementets förslag är oklart. Men det är små saker som går att rätta till, skriver lagrådet.

Intressekonflikter
Den andra delen av kritiken är däremot allvarligare. Den handlar om att lagrådet anser att finansdepartementet inte har brytt sig om att belysa flera komplicerade frågor till exempel om intressekonflikter mellan de som äger bolaget och de som sparar i ett livbolag.

Allt detta måste gås igenom ordentligt och det vore bättre att den offentliga stora utredning som tillsattes av Gunnar Lund i höstas, får ta hand om saken, anser lagrådet. Det betyder, om lagrådets kritiska synpunkter beaktas, att förnyelsen av regelverket runt livbolagen dröjer minst ett år.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".