Vladimir Putin Foto: Ivan Sekretarev/PRB

Putin lovar demokratiska rättigheter

Som väntat vann den sittande presidenten Vladimir Putin det ryska presidentvalet med stor marginal. Han fick över 71 procent av rösterna när över 95 procent räknats. Slutgiltigt valresulat kommer den 25 mars.

Sent i natt tackade presidenten för förtroendet vid en presskonferens. Han tackade också de väljare som valt andra kandidater. Putin lovade att folkets demokratiska rättigheter ska garanteras och att flerpartisystemet ska stärkas. Han vill också stärka samhällets institutioner och mediafriheten.

Det är uttalanden som kan tänkas vara särskilt riktade till väst, där kritiken mot bristerna i framförallt mediafriheten är hård.

Starkt stöd för reformer
Med 71 procent av rösterna har Putin ett tillräckligt starkt stöd för att genomföra ekonomiska reformer. Farhågorna om ett lågt valdeltagande kom på skam när fler ryssar valde att gå till valurnorna än vid parlamentsvalet i december i fjol.

Lika väntat var att kommunistpartiets Nikolaj Kharitonov skulle komma på andra plats. Men hans resultat var bättre än prognoserna med nära 14 procent. Det var ett resultat som också slog partiets eget resultat i parlamentsvalet. Kanske var det också en tankeställare för partiledaren, som för första gången valde att inte ställa upp presidentvalet.

Missnöjesröster
Detta Rysslands fjärde presidentval slogs fler rekord. Alternativet på valsedeln att kryssa ”emot alla” har aldrig fått så många röster som i år; 3,5 procent. Det är ett budskap till presidenten om att det ändå finns ett växande missnöje bland ryssarna. Dubbelt så många valde att kryssa i den rutan i år jämfört med förra presidentvalet.

Men de två oberoende kandidaterna vänsternationalisten Sergej Glazijev och högerliberalen Irina Khakamada gjorde också bra val i förhållande till opinionsmätningarna. Han tog tredjeplatsen och hon fjärde.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".