Vänsterpartiet vill att fler ska betala statlig skatt

Vänsterpartiets nye ordförande Lars Ohly vill höja inkomstskatterna. Fler än idag ska betala statlig skatt, tycker Lars Ohly och skatten ska skärpas för dem som tjänar mest.

Att de rika ska betala mer i skatt är ett gammalt vänsterpartikrav som inte drivits särskilt aktivt de senaste åren. Lars Ohly vill ändra på det.

– Det kanske ske på olika sätt, det kan ske genom nya steg i skatteskalan men det kan också ske genom att man tar bort eller minskar grundavdraget för statlig beskattning. Vår ambition är att fler ska betala statlig skatt och de som gör det ska betala på ett mer rättvist sätt, säger Lars Ohly.

Höjd skatt räcker inte
I en rapport som vänsterpartiets egna skattepolitiker i Riksdagen skrivit, konstaterar de att en höjning av skatten för höginkomsttagare inte skulle ge inkomster av någon avgörande betydelse. Lars Ohly håller med.

– Det är inte den inkomst som vi finansierar de stora reformerna med och det har ingen heller påstått, utan det här är ett sätt att skärpa rättvisan i skattesystemet.

Partiets budgetförhandlare och gruppledare i Riksdagen, Lars Bäckström, har i en ny rapport bedömt det som osäkert om det är möjligt eller önskvärt att höja skatterna.

Det går inte att långsiktigt fortsätta att höja skatter för att betala välfärd, tycker han och vill diskutera specialinriktade skatter och avgifter för tjänster.

Ohly anser fler ska betala
Lars Ohly, som tycker att det finns utrymme att höja skatten, kan inte precisera idag var gränsen ska gå för när man ska börja betala statlig skatt.

Regeringens mål är att högst 15 procent av inkomsttagarna ska betala statlig skatt. Det är för få, tycker vänsterpartiet.

– Jag kan tänka mig ända upp till 20-25 procent, säger Lars Ohly.

Om man skulle göra som Ohly vill redan i år, att 20 procent av inkomsttagarna skulle betala statsskatt, skulle gränsen flytta ner och gå vid en månadsinkomst på knappt 24 000, jämfört med dagens knappt 26 000. Det har SCB hjälpt Ekot räkna ut.

Sänkt lönegräns för statsskatt
Skulle man gå på Ohlys alternativ att 25 procent av inkomsttagarna skulle betala statsskatt skulle den börja tas ut på inkomster på 22 000 i månaden. Medelinkomsten i Sverige är 17 600 kronor i månaden, enligt SCB.

Sedan är den en öppen fråga i Lars Ohlys modell i vilken takt statsskatten ska trappas upp när den väl sätter in.

I den rapport, ”Skatter ur ett vänsterperspektiv”, som de skatteansvariga i partiets riksdagsgrupp skrivit, väcker de frågan som är uppseendeväckande för vänsterpartister; om det skulle vara möjligt att höja matmomsen och kompensera det med höjda barn- och bostadsbidrag.

Lars Ohly är kallsinnig tills vidare.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".