Aristides återkomst ses som hot och löfte

Haitis bortdrivne president Jean Bertrand Aristide har lämnat Centralafrikanska republiken för att komma fram till Jamaica under måndagen. Frågan är hur situationen på Haiti påverkas när Aristide bara är en halvtimmes flygresa från Haiti.

En av de Aristideanhängare som slåss med vapen i hand och som anklagas för mycket av det våld och dödande som skedde i Port-au-Prince i samband med att Aristide flydde från Haiti, säger att om Aristide återvänder till Haiti kommer deras strategi att förändras.

– Med vår ledare så nära så kommer energin att växa säger han. Folks villighet att kämpa kommer att öka, säger han.

Men hur den nya strategin kommer att se ut, det förklarar han inte.

”Blod kommer att flyta”
Aristideanhängaren varnar bara för att kampen kommer att bli hård.

– Det kommer att flyta mycket blod här, säger han och inte bara haitiers blod.

Aristides motståndare tror samma sak, men för dem är Arisitides ankomst till Jamaica inte ett löfte utan ett hot.

Nattsvart
En av Aristides tidigare närmaste rådgivare säger att det vore en katastrof för Haiti om Aristide kom tillbaka. Från Jamacia kan han ju hur lätt som helst ta sig hit och det skulle inte förvåna mig om han en dag dyker upp här igen, säger han. Det skulle kunna bli den tändande gnistan för ett förödande inbördeskrig

– Vad jag inte kan förstå, säger den tidigare rådgivaren, det är varför det internationella samfundet inte har avslöjat vilken korrupt och livsfarlig despot Aristide är. Istället har man nästan hjälpt honom att bli en martyr. Aristides ankomst till Jamacia skulle kunna bli en mörkare period i vår redan så nattsvarta historia.

Lars Palmgren, Port-au-Prince
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".