Aktieintresset större än på länge

Svenskarnas intresse för att spara i aktier är just nu mycket större än på många år, trots att det bara är fyra år sen börsen rasade. Det är det senaste årets börsuppgång då Stockholmsbörsen har gått upp med 50 procent, som har fått vanliga svenskar att återigen börja handla med aktier.

Anna Jonsson från Göteborg är en av många glada aktiesparare idag. Hon sparar i Ericsson.

– Det var mest av en slump, säger hon. När de skulle göra en nyemission, tyckte jag att det var bra.

Är du nöjd med resultatet?

– Ja jag är väldigt nöjd.

Vad är det som är så kul?

– Att de ökar i värde.

Det är just på grund Ericsson som börsen har stigit med så mycket som 50 procent sedan i mitten av mars förra året. För lite mer än ett år sen hade Ericssonkursen pressats ner från toppnoteringen på 165 kronor till 4.60.

I fredags kostade i en B-aktie på Stockholmsbörsen 20,70. Börsuppgången har gjort att det svenska folket befäster sin ställning som världens mest aktiesparande folk; åtta av tio har aktier.

Ericsson intresserar svenskarna
Intresset för börsen och aktier bland vanliga svenskar är nu mycket stort, bland annat just på grund av Ericsson. Ett tydligt tecken på det är kvällstidningsarnas löpsedlar som ser ut som de gjorde innan börsbubblan sprack för fyra år sen.

Ekot har pratat med flera företrädare för finansbranschen och alla vittnar om det mycket stora intresset för aktier. Två av dem är Mikael Nachemsson, vd för investmentbolaget Custos och Mikael Eriksson, direktör och chef för Handelsbankens kapitalförvaltning.

– Vi ser en normalisering av nivåerna och av intreesset för aktier, efter några år av kraftigt fallande kurser på stockhoolmsbörsen, säger Mikael Nachemsson.

– Ränteläget är så pass lågt idag och för att få en rimlig avkastning på sina pengar så söker man sig till aktiemarknaden, där man gör bedömningen att för den risk man tar kommer man få en bättre utveckling jämfört med vanligt banksparande. Det tror jag är den stora skillnaden, säger Mikael Eriksson.

Få talar om riskerna
Den allmänna kuskapen om aktier bland svenskarna är rätt så bra, men det finns vissa risker som det inte talas så mycket om, i alla fall inte i media. Det handlar om skillnader i olika företag och branscher som representeras på börsen, säger Mikael Nachemsson.

– Det tråkiga är att köpen av de mer högspekulativa aktierna som får mycket uppmärksamhet. Där är inte jag riktigt lika säker på att alla har förstått att det är en stor skillnad på risk och avskastning mellan olika företag och branscher, säger han.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".