Intern kritik mot Ekobrottsmyndigheten

Ekobrottsmyndigheten får kritik för att låta de stora ekobrottslingarna gå fria. Bakom kritiken står chefsåklagare Mats Mattsson vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö. Enligt honom vill myndigheten förbättra statistiken genom att hellre lösa enkla brott än att lägga ned resurser på svåra utredningar.

– Om man tänker sig att alla brott lika mycket värda. Alla utredningar är värda en så kallad pinne i den här statistiken. Ska man komma åt en bakman så går det inte att arbeta på det sättet. Då måste man satsa resurser på att följa upp en massa spår som många gånger inte leder till någonting, säger Mats Mattsson. 

”Fifflar med statistiken”
Chefsåklagare Mats Mattsson riktar skarp kritik mot Ekobrottsmyndighetens ledning. Myndigheten har under sina fem verksamhetsår blivit byråkratisk och rejält ineffektiv. I sin iver att dölja detta fifflar ledningen med statistiken över uppklarade brott, enligt Mattson. 

Exempelvis redovisar myndigheten att den fått mindre resurser när den i själva verket har fått ett hundratal skatteutredare som hjälper till med brottsutredningarna. 

De grova brottslingarna, de så kallade bakmännen som gömmer sig bakom de stora ekobrottsmålen, är mycket svåra att komma åt, enligt Mattsson. 

– De enda bakmännen vi i princip kan komma åt idag är de som gör några dundertabbar. Då måste de verkligen ställa till det för sig, säger han. 

Mats Mattsson kallar kvaliteten på Ekobrottsmyndighetens utredningar ”minst sagt tvivelaktiga”. 

Chefen försvarar myndigheten
Ledningen på Ekobrottsmyndigheten försvarar sig. Enligt tillförordnade generaldirektören, Gunnar Stetler, har man inte fifflat med någon statistik eller låtit huvudmännen i ekobrottsmål komma undan. 

– Vi använder närmare 70-80 procent av våra resurser på de större och tyngre målen men de är i sin numerär kanske väsentligt färre men tar alltså större delen av våra resurser. Om man läser statistiken rätt så förstår man det här, säger  tillförordnade generaldirektören på Ekobrottsmyndigheten, Gunnar Stetler. 

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".