Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Minister tillbakavisar Amnestys kritik

Migrationsminister Barbro Holmberg avfärdar den kritik som Amnestys ordförande i Sverige Carl Söderbergh gav den svenska flyktingpolitiken i Ekot i måndagens morgoneko. Barbro Holmberg menar att det är inte politiken utan verkligheten som förändrats.

– Situationen är annorlunda idag jämfört med tidigare. Vi har en rad olika problem inom asylprocessen idag, bland annat det att 92 procent saknar pass. Så vi har väldigt långa handläggningstider, säger Barbro Holmberg.

– För tio år sedan var det så att nästan alla som kom till Sverige fick stanna i Sverige för att då kom man direkt från krig. Nu är det ungefär 85 procent som saknar asylskäl. Det är ju offentlig statistik som finns att hämta, påpekar migrationsministern.

Kritik mot transportöransvaret
Amnestys ordförande i Sverige Carl Söderberg var kritisk till en rad av regeringens förslag inom flyktingpolitiken. Exempelvis förslaget att en asylsökande inte längre ska kunna överklaga ett avslag, det så kallade transportöransvaret där flygbolag och rederier kan få böta om de tar med asylsökande som sedan inte får stanna och förslaget att asylsökande som saknar pass kan få minskade bidrag.

Kritikerna ser detta som inskränkningar. Barbro Holmberg gör en rakt motsatt tolkning. Förslagen är till för att korta väntetiderna och för att underlätta behandlingen ärendena för dem som har juridiska flyktingskäl, menar hon.

Utlänningsnämnden kvar
Amnesty är också kritiskt till att utlänningsnämnden, trots ett tre år gammalt riksdagsbeslut, ännu inte avskaffats. Barbro Holmberg säger att det är på gång.

– Det är ett arbete som pågår och i morgon tisdag ska jag redovisa beredningsläget för socialförsäkringsutskottet i riksdagen. Jag är väldigt angelägen att ha en konstruktiv diskussion och försöka lösa frågan. Men vi har sett i beredningen att det finns en del problem och det går inte att lösa så snabbt som vi trodde från början.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".