Livbolagen måste förbättra interna kontroller

Finansinspektionen har granskat nio livbolags internaffärer, utredningen har arbetat sedan i höstas och på måndagen presenterades resultatet. Bolagen kritiseras för brister i styrning och kontroll av de koncerninterna affärerna.

– Vi kan konstatera att det här är väldigt omfattande affärer som sker mellan bolagen och det är viktigt att det sker med en bra styrning och en bra internkontroll. Vi kan konstatera att de flesta bolagen brister i det. Men vi kan samtidigt konstatera med den granskningen att de behöver en bättre standard och bättre struktur så man kan jämföra, men vi kan inte styrka att det har skett på ett sätt som gör att pengarna mjölkats mellan spararna på ett otillbörligt sätt, säger generaldirektör Ingrid Bonde.

Ni kan alltså inte slå fast att livbolagen gjort fel i något avseende?

– Vi kan ju konstatera att de måste förbättra sina interna rutiner väsentligt och att de på så sätt bättre kan verifiera varför det ser så olika ut mellan bolagen.

Pekar ni ut något särskilt bolag eller drar ni alla över en och samma kam?

– Det viktiga för oss har varit att hitta en god standard framöver så att inte problemet uppstår igen. Det är den standarden vi vill att alla bolagen rapporterar efter framöver och vi kommer att se till att våra revisorer följer upp det hela, vi skärper tillsynen kraftigt, men vi uppmanar också bolagen att själva tala om för spararna och omvärlden hur de gör och varför.

Kommer de att kunna använda sig av detta i sin reklam och säga att vi är bättre än de andra?

– Jag skulle tycka det var väldigt roligt om fler och fler bolag öppet redovisade gentemot den här goda standarden hur de ser ut och om de på det sättet vill positivt marknadsföra sig själva är ingen gladare än jag.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".