Socialistseger i Spanien bakslag för Bush

I USA ses utgången i det spanska valet där socialistpartiet oväntat vann, av de flesta bedömare som en motgång för Bushregeringens politik och det varnas för konsekvenserna.

Bakslag för Bush, så beskriver New York Times den spanska valutgången, och skriver att Vita Huset nu måste kämpa mot uppfattningen, vare sig den är sann eller inte, att terrordåd riktade mot USA:s allierade kan få länder att tänka om när det gäller hur nära samarbete de vill ha med president Bush.

Farlig trend
I bland annat den största dagstidningen USA Today säger utrikespolitiska experter och kommentatorer att det här visar på en farlig trend om terrorgrupper kan påverka ett val. En går så långt att han beskriver den spanska valutgången som al-Qaidas största framgång sedan 11septemberattackerna här i USA.

Andra är mer nyanserade, men alla understryker det faktum att Bush förlorat en av sina viktigaste allierade, och att det försvårar hans antiterrorpolitik och också ger en tankeställare när det gäller hans egen återvalskampanj.

Tonade ner besvikelse
Utrikesminister Colin Powell försökte redan på söndagen, när det stod klart vartåt det lutade, tona ner besvikelsen, och menade att istället för kritisera vad den spanska regeringen har gjort så visar de senaste dagarnas händelser att kampen mot terror måste stärkas.

Den ledande demokratiske senatorn, och före detta presidentkandidaten Joe Lieberman, varnar också Europa för att tänka för kortsiktigt.

Alla som tror att de kommer undan fanatiska islamistiska terrorister bara för att de inte deltar med trupper i vissa militära konflikter, har helt fel, anser Lieberman och säger att det är samma logik om passivitet som misslyckades när Hitler skulle stoppas på 30-talet.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista