Terrormisstänkt i Madrid kan ha koppling till USA-attack

I Spanien har misstankarna mot en av de gripna efter attentaten i Madrid i torsdags stärkts. Enligt tidningsuppgifter på måndagen tror polisen nu att mannen deltog i terrordåden.

Det är Spaniens största dagstidning El Pais som uppger att den spanska polisen nu tror att en av de tre gripna marockanska medborgarna ska ha deltagit direkt i terrordåden som dödade 200 människor.

I lördags, när de fem personer greps, gällde misstankarna bara att ha sålt eller manipulerat den mobil som polisen efter attentaten hittade i en väska med 12 kilo dynamit som aldrig exploderade.

Kan ha utfört fler attentat
Polisen misstänker nu också att dåden i Madrid utfördes av samma grupp islamistiska extremister som stod bakom attentaten i Marocko i maj förra året, med flera explosioner i Casablanca, varav en vid ett spanskt kulturcentrum i staden.

Den spanska polisen har skickat en undersökningsgrupp till Marocko som ska samarbeta med den marockanska polisen för att leta efter kopplingar till Madridattentaten.

Den gripna mannen, som nu misstänks vara inblandad i dåden, kan också ha kopplingar till 11 septemberdåden i USA, enligt flera spanska medier.

Finns på åtalslista
Mannen förekommer på den åtalslista som den spanska åklagaren Baltazár Garzón har tagit fram på personer misstänkta för inblandning i terrorattenaten den 11 september.

Rättsläkarna som har hand om de döda efter attentaten här i Madrid tror nu också att en av attentatsmännen dog i explosionerna i torsdags. Men det är oklart om det skulle varit ett självmord eller på grund av något misstag med sprängmedlen.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".