Arbetsmiljöverket kräver avlastning för vårdpersonal

Arbetssituationen på flera vårdcentraler i Jönköpings län är så allvarlig att Arbetsmiljöverket på måndagen varnade landstingsledningen. Om inget snabbt görs så hotar böter. Läkarna hävdar att det är landstingets totalstopp för hyrläkare som orsakat problemen.

– Sedan stoppet i september månad har arbetssituationen på flera vårdcentraler mer eller mindre blivit ohållbar med svår vakanssituationen där man har svårt att få in vikarier. Kollegorna klarar inte de åtaganden som politikerna utfäster till befolkningen. Det vi måste motverka är att vi sätter patientsäkerheten i fara, säger Bengt Hultberg, distriktsläkare i Norrahammar och ordförande i läkarföreningen.

Första september i höstas blev det tvärstopp för hyrläkare inom landstinget i Jönköpings län. På flera vårdcentraler hävdar man att det förvärrat en redan ansträngd situation så att man inte längre hinner med alla patienter. 

Vid ett möte på måndagen krävde Arbetsmiljöverket efter besök på åtta vårdcentraler, att personalen omedelbart får avlastning, annars hotar vitesföreläggande, säger biträdande tillsynsdirektör Håkan Rosengren.

– Det handlar alltså inte om åtgärder på lång sikt, vilket landstinget har presenterat för oss idag, utan om åtgärder på kort sikt. Där måste man gå in med kraftfulla åtgärder.

Några dispenser från hyrläkarstoppet kommer det inte att bli eftersom landstinget inte anser att det är orsaken till problemen. Istället ska cheferna inom vården få hjälp att göra hårdare prioriteringar bland patienterna säger personaldirektör Mats Hoppe.

– När våra resurser inte räcker till kommer det självklart att få konsekvenser i tillgänglighet till vård. Det kommer vi inte undan.

Det blir svårare att komma till doktorn om det inte finns synnerliga skäl?

– Det kanske framförallt är så att vi måste bli tydligare i budskapet ut till befolkningen att vi har det kärvt och vi måste prioritera.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".