Finansinspektionen kritiserar livbolagen

Finansinspektionen har granskat internaffärerna i nio livbolag och idag presenterades resultatet. Kort sammanfattat kan man säga att bolagen kritiseras för brister i styrning och kontroll av de interna affärerna, säger generaldirektör Ingrid Bonde.

I stort sett samtliga granskade bolag har otillfredsställande dokumentation av jämförelser och analyser och beslutsunderlag, när det gäller hur affärer görs och prissätts mellan ägarbolag, ofta börsnoterade och vinstdrivande, och livbolagen, ömsesidiga konstruktioner ägda av spararna.

Här är det upplagt för kollissioner, lagen är otydlig och hur ska man kunna avgöra vad som är otillåten vinstutdelning, eller koncernbidrag eller bara rutinmässiga transaktioner mellan moderbolag och dotterbolag.

Frågan har ställt på sin spets när relationen mellan Skandia och Skandia Liv ska prövas i domstol, hårt uppbackad av staten i form av Konsumentverket.

För att öka konsumentskyddet på försäkringsmarknaden har Finansinspektionen tagit fram en ny standard. Alla avtal mellan mellan livbolag och moderbolag måste dokumenteras skriftligt i fortsättningen.

Livbolagen måste löpande redovisa för Inspektionens revisorer hur internpriserna satts. Större transaktioner inom koncernen kommer också att göras offentliga i årsredovisningen.

Finansinspektionen riktar också kritik mot enskilda bolag: Länsförsäkringar Liv, SEB Trygg Liv Gamla och SEB Trygg Liv Nya har, enligt FI, inte den bemanning som krävs för den operativa uppföljningen av kapitalförvaltningsavtal i livbolaget.

Folksam Liv får kritik för att inte ha personal som är anställd enbart för livbolagets räkning och Skandia Liv har brister i avtalshanteringen.

FI har också ställt ytterligare frågor till KPA Liv om nivån på bolagets kapitalförvaltningsarvoden och till SEB Trygg Liv Gamla om storleken på avtalsvitet vid uppsägning av kapitalförvaltningsavtalet.

Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista