Tystnad på Stockholm central. Foto: Foto Bertil Ericson/PRB

Tyst minut hölls för att hedra offren

På måndagen hölls tre tysta minuter runtom i Europa klockan tolv, för att hedra offren i bombdåden i Madrid. På regeringskansliet Rosenbad höll statsminister Göran Persson en ceremoni.

SJ stängde sin kundtjänst, men stannade däremot inte tågen utan vädjade via högtalarna sina resenärer att hedra offren i de spanska bombdåen med tre tysta minuter.

En av dem som var på Stockholms central under de tysta minuterna var Martin Andersson, men han missade dem eftersom han inte kände till det.

Vad känner du själv inför de bombdåd som har varit?

– Det är fruktansvärt att det bara kan inträffa, att det får inträffa. Jag känner uppgivenhet. Hoppas bara att det inte händer här.

Kan du själv känna oro?

– Det gör man hela tiden. Jag är ute och reser mycket så det känner man.

Även här i Sverige?

– Ja, även här i Sverige, man är nog inte säker någonstans, säger Martin Andersson..

På Stockholms central fanns också Anette Eriksson, som stod tyst under de tre minuterna, hon funderar däremot inte mer kring säkerheten på tågen nu efter bombdåden i Madrid:

– Nej, det kan jag väl inte säga. Man vet ju aldrig var det kan hända eller vad som kan ske. Jag tycker itne att de förändrar någonting.

Skulle du ha några funderingar kring det om du skulle resa neråt Europa?

– Nej det skulle jag inte. Man måste ju alltid vara vaken var man än är. Men jag har tidigare varit där det har bombats, på Nordirland. De bombhotade tåglinjer och då fick man hoppa av och hoppa på en buss i stället. Man måste alltid vara vaksam, säger Anette Eriksson.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".