Spanska trupperna tas hem från Irak

Socialisterna i Spanien har under hela valrörelsen sagt att de kommer att dra tillbaka trupperna om de inte ges ett tydligt FN-mandat. Så måndagens besked är inte föranlett av förra veckans bombdåd.

Men hade det inte ägt rum hade med all sannolikhet de borgerliga vunnit och då hade trupperna varit kvar. På så sätt har terroristerna, vilka de nu är, påverkat ett västeuropeiskt land i en viktig politisk fråga.

Spanien har drygt 1 200 soldater i Irak och om de dras tillbaka är det ett allvarligt streck i räkningen för USA. Siffran kan förefalla liten men vid sidan av USA och Storbritannien har Spanien den fjärde största styrkan i Irak.

Viktig allierad
Spanien har varit en av USA:s viktigaste allierade under kriget och deras medverkan har bidragit till bilden av att det är en koalition som verkar i Irak, den bilden skulle försvagas om Spanien drar sig tillbaka.

De spanska trupperna har också haft viktiga uppgifter och vid halvårsskiftet var det tänkt att de skulle ta över ledningen av den internationella divisionen i södra Irak.

Nu är det Polen som har ansvaret och polackerna sa att de är beredda att stå kvar i ledningen till årets slut. Den polska regeringen sa samtidigt att den aldrig kommer att dra sig ur Irak.

Kan uppmuntra andra länder
För USA är den allvarligaste följden av ett spanskt tillbakadragande att det just kan uppmuntra andra länder att göra samma sak.

Det spanska valresultatet har gett regeringarna i andra länder med trupper i Irak en påminnelse om vad de riskerar med att stå alltför tydligt på amerikansk sida, nämligen att väljarna avsätter dem.

Massivt folkligt motstånd
Nu behöver det inte gå så. Spanien var i hög grad den svaga länken i USA:s koalition. Där var det folkliga motståndet verkligen massivt mot att medverka i kriget.

Men också i till exempel Italien med 3 000 soldater i Irak har kritiken varit mycket stark. Även i Polen med 2 300 soldater är det många som ifrågasätter insatsen i Irak.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista