Ljum reaktion i Danmark efter terrordåden

I flera av de länder som är allierade med USA i kriget mot Irak, höjs nu beredskapen mot terrorangrepp. Men i Danmark, som också har trupper i Irak, har reaktionerna på terrorattentatet i Madrid hittills varit få. Det finns ingen anledning att höja beredskapen, säger den danska regeringen och säkerhetspolisen.

Men allt fler ifrågasätter nu den tillbakalutade danska inställningen. Det finns en risk att också Danmark drabbas, säger folk i Köpenhamn som Ekot talat med.

– I och med att Danmark var med från början och nu har 500 soldater på plats i Irak finns det givetvis en risk att också Danmark drabbas, säger en köpenhamnare.

– Kan det hända i Spanien, kan det också hända här, säger en kvinna.

USA har tackat Danmark för stödet
Under själva kriget skickade det danska försvaret en korvett och en ubåt för att assistera USA i krigföringen och den danska statsministern Anders Fogh Rasmussen och också blivit personligt inbjuden till Vita Huset och tackad för det danska engagemanget.

Men även det finns en ganska stark opinion mot kriget och den danska närvaron i Irak är det inga som idag vill ta hem de danska trupperna, inte ens den socialdemokratiska oppositionen, säger Jacob Elkjaer, inrikeschef på tidningen Information.

– Nej, i det danska politiska klimatet skulle det vara mycket oklokt. Vi kan redan nu se att till exempel socialdemokraternas ledare har sagt att de danska soldaterna ska stanna kvar i Irak. Många skulle anse att att man gav efter för terrorismen om man tog hem trupperna nu, säger han.

”Pendeltågen borde övervakas”
Säkerheten har efter terrorattentaten i Madrid höjts i flera EU-länder och nu kritiserar danska säkerhetsexperter myndigheternas säkerhetstänkande och menar att bland annat pendeltågen måste övervakas.

Det danska justitiedepartementet påpekar att säkerheten höjdes i Danmark efter terrorattentaten i USA 2001 och att man följer utvecklingen noga.

– Reaktionerna i Danmark har varit väldigt dämpade, kan man säga. Det känns på något läskigt sätt att som om det har blivit lite mer vardagsmat, även om det här är det största attentatet i Västeuropa. Folk är faktiskt inte så extremt engagerade, säger Jacob Elkjaer.

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".