"Chimeres" i Port-au-Prince Foto:Dolores Ochoia/PRB

Aristides anhängare har inte gett upp

På Haiti har amerikansk militär skjutit ihjäl flera haitier de senaste dagarna. Befälhavaren för de amerikanska trupperna i Haiti har sagt att man inte kommer att tolerera mer våld, men anhängarna till den bortdrivne presidenten Aristide säger att de kommer att trappa upp sina aktioner.

Gregorys ögon brinner av vrede och han dunkar gång på gång med sin näve i luften när han slår fast att ingen fred är möjlig förrän Aristide har kommit tillbaka.

Ledare för väpnad grupp
Gregory är ledare för ett väpnat gäng som ingår i Aristides parti. Han har två av sina män med sig, de har pistoler instuckna i byxlinningen, nödtorftigt dolda av hängande skjortor.

Men de ser ändå inte särskilt farliga ut, mer som tre unga radikala studenter. En av dem är rastafari och puffar på en tjock marijuanacigarrett.

Farliga kvarter
Deras kvarter ligger inte lång ifrån det vita presidentpalatset. Det är ett kvarter som betraktas som farligt och som okända bör hålla sig borta ifrån.

På ett tak just vid infarten finns en grupp amerikanska marinsoldater. Deras kulsprutor pekar åt vårt håll.

”De vitas manipulation”
Rastafarin heter Lou och han säger att allt som nu sägs om Haiti är produkt av de vitas manipulation.

– De stal vår demokrati, säger han, och nu dödar de oss.

– Men de kommer att bli förvånade, för vi ger oss inte. Aldrig, inte förrän vår ledare har kommit tillbaka, säger Lou.

Hur ska det gå till?

– Genom mobiliseringar, på morgonen, på dan, på kvällen, på natten. När som helst kommer mobiliseringen att pågå, svarar Gregory.

– Jag vet att vi inte har vapen att besegra ockupanterna militärt, men vi har folket, viljan och modet. Det här är vårt land. Haiti tillhör haitierna och med vår intelligens, vår envishet och uppfinningsrikedom kommer vi att segra, säger Gregory.

När vi lämnar kvarteret följer marinsoldaterna på taket vår bil i sina kikare. Det känns olycksbådande.

Lars Palmgren, Port-au-Prince
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".