Slopade företagsrapporter kan sänka fondavgifter

Avgifterna för fondsparare kan komma att sänkas. Enligt den nya fondlagstiftning som träder i kraft den 1 april måste fondbolagen inte skicka ut hel- och halvårsrapporter till alla kunder, utan bara till dem som bett om informationen. Pia Nilsson, vd för Fondbolagens förening, säger att utskicken kostat miljontals kronor att distribuera, pengar som nu kan användas till annat.

– Enligt min mening ger det här möjligheter både till förbättrad information och till möjlighet till sänkta avgifter. De som har betalat det här har ju varit fondspararna. Det har ju tagits från fondavgifterna, säger Pia Nilsson.

Få läser rapporterna
Miljontals rapporter har skickats ut årligen, ibland samma rapport till tre i samma hushåll. Frågan är hur vällästa dessa rapporter har varit. Pia Nilsson hänvisar till en kundundersökning som enligt henne visar att det i själva verket är få som tagit sig tid att ögna igenom de här resultatredovisningarna.

– 75 procent har sagt att de inte har läst. Då kan man inte hålla på år ut och år in och skicka ut, för det är ju ett väldigt stort miljöslöseri framför allt. Det kanske till och med blir fler som läser rapporterna när man tackat ja till dem än när de bara kommer, säger hon.

Aktiespararna tveksamma
Men på intresseorganisationen Aktiespararna är man inte lycklig över det här beslutet. Presstalesmannen Lars Millberg säger att statistiken som fondföretagens förening hänvisar till inte stämmer. En majoritet har läst eller bläddrat i utskicken, säger han. Att på det här sättet minska insynen är inte bra, menar han.

– Risken är ju att pengarna inte övervakas på det sätt de måste göras utan vi har ju en fondbransch som alltför mycket har kunnat gynna sig. De har tagit ganska bra betalt för tämligen mediokra insatser, säger Lars Millberg.

Leder inte till lägre avgifter
Att det i förlängningen kommer leda till lägre avgifter tror Lars Millberg inte på.

– De här påstådda besparingarna man gör vid utskicken kommer inte andelsägarna till godo utan de stannar ju i fondbolagen och ökar bankernas vinster. Det ska vi också ha klart för oss, säger Lars Millberg.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".