Reinfeldt kommenterar Littorins avgång

Statsminister Fredrik Reinfeldt höll en snabbt inkallad pressträff på förmiddagen med anledning av de anklagelser som i Aftonbladet förts fram mot tidigare arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Enligt Reinfeldt har Littorin själv sagt till honom att uppgifterna om att Littorin skulle köpt sex, är felaktiga.

– Det är viktigt att svenska folket vet att den uppgift jag fick var att Sven Otto Littorin till mig säger att det inte stämmer och att han har angivit privata skäl, så som jag också har angivit och som ju också han själv angav vid den pressträff han hade i onsdags morse.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar i dag de uppgifter om Sven Otto Littorin som Aftonbladet nu valt att gå ut med. Det handlar om ett påstått sexköp som ska ha inträffat under 2006.

Som källa uppger tidningen en 30-årig kvinna, som säger sig ha sålt sex till Sven Otto Littorin. Kvinnan ska ha fört uppgifter om sina kunder på sin dator och det är något som Aftonbladet har fått ta del av.

Tidigare i veckan konfronterade tidningen arbetsmarknadsministern med dessa uppgifter. Dagen därpå valde Littorin att avgå, men han angav då privata skäl som orsak.

Reinfeldt säger sig ha talat med Littorin i tisdags kväll och då fått reda på anklagelserna om sexköp. Men uppgiften om att Littorin verkligen har köpt sex är inget som statsministern kommenterar i dag. I stället säger han sig tro på det som Littorin säger.

– Ja, det måste jag göra. Det är inte jag i Sverige den som är satt att fälla rättsutslag. Jag måste utgå från att när man säger något till statsministern så berättar man vad som är sant.

Hur ser du själv på påståendet om att Littorin ska ha köpt sex?

-- Det är inte jag som ska bedöma det. Jag återger vad Sven Otto Littorin har angivit till mig. Sedan är Moderaterna som parti tydliga med att vi tycker att sexköp är ett allvarligt samhällsproblem. Det är ett brott och som alla brott ska de utredas och beläggas av rättsväsendet, säger Reinfeldt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".