Nytt industriavtal dröjer

Inte heller på måndagskvällen blev det något bud från medlarna till fack och arbetsgivare inom industrin. Medlingsförhandlingarna som gäller 400 000 anställda i fyra olika branscher har varit inne i ett intensivt skede sedan i fredags och nu verkar det som om ett första bud kommer först senare under tisdagen.

LO-förbundet Industrifackets ordförande Leif Ohlsson tycker inte att det är så konstigt att avtalet dröjer.

– De saker som återstår är ju de svåra sakerna; det är löneökningsnivån, arbetstidsförkortning och konstruktion på regler om en arbetstidsförkortning. Vi har ett krav på extra höjningar av de lägsta timlönerna och det brukar alltid vara besvärligt när de frågorna återstår, säger han.

Leif Ohlsson förhandlar för 30 000 anställda inom plast-, gummi- och läkemedelsindustrin och hans motpart Kerstin Brodowsky, vd för Allmänna Industrigruppen är inte heller förvånad över att det drar ut på tiden.

– Det är inte ovanligt att det tar lite tid i sådan här situationer. Det är många frågor som ska hanteras, så jag tycker inte alls att det har gått trögt, säger hon.

Många förhandlare
Det är många aktörer som är i farten i den här förhandlingsomgången med målet att få fram det första avtalet inom industrin. Ett avtal som tros bli ett riktmärke för alla andra i årets avtalsrörelse.

Fem fackförbund, fyra arbetsgivarorganisationer och sex medlare deltar i förhandlingsspelet. En del av de inblandade ser inga problem med det, men Sune Ekbåge, ordförande i LO-förbundet Pappers tycker att det är för många, eftersom avtalskonstruktionerna skiljer sig åt mellan branscherna.

– Att man lämnar bud till alla parter vid samma tillfälle och att man kräver svar vid samma tillfälle, det kanske gör att det uppstår onödiga låsningar.

Du skulle hellre se att man körde fram ett pilotfall?

– Ja, varför inte?

Som då skulle bli någon slags mall för resten av industribranschen?

– Det är en möjlig väg, säger Sune Ekbåge.

Pappers mest pessimistisk
När blir då ett avtal klart? Kerstin Brodowsky på arbetsgivarsidan är mest optimistisk och utesluter inte att det kan bli klart redan under tisdagen. Leif Ohlsson på Industrifacket törs inte ha någon uppfattning alls, medan Sune Ekbåge från Pappers tror att vi får vänta till fram mot helgen.

– Det återstår flera frågor som kräver sin lösning, så det är ingen kort process utan det är ett antal dagar kvar innan processen är klar, säger han.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".