Dyra lån för Vattenfall

Helstatliga Vattenfalls företagsköp i Europa har betalats med lånade pengar. Och nu sätter bedömare frågetecken för bolagets finansiella ställning. Inom några dagar meddelar kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors om dom, för tredje gången på kort tid, ska sänka Vattenfalls kreditbetyg.
Kreditvärdering av företag fungerar egentligen på samma sätt som när en vanlig privatperson ska låna pengar av banken. Om du bara lånar häften av vad huset kostar och dessutom har en bra och säker inkomst så kan banken vara ganska säker på att få tillbaka pengarna och du får en låg ränta. Om du däremot lånar mycket vill banken ha kompensation för den högre risken. Vattenfall har lånat mycket. Sedan 1998 har skulderna ökat från knappt 30 till ungefär 110 miljarder kronor vilket har resulterat i sämre kreditbetyg. Förra året nedgraderades Vattenfall två gånger och nu kan det alltså vara dags igen. Enligt Standard & Poors är det mycket ovanligt att ett kreditbetyg försämras så snabbt. Lånen som Vattenfall tagit har använts till att köpa energibolag i Tyskland och Östeuropa. Nu måste Vattenfall snabbt få ordning på dom uppköpta bolagen så att de ger vinster som kan användas till att betala räntorna på de gigantiska lånen. Det återstår att se om det lyckas. De som lånar ut pengarna kräver hur som helst högre räntor för att kompensera sig för den större risken. Marc Watton, kraftanalytiker på Banken BNP Paribas i London räknar med att Vattenfalls nedgraderingar höjer räntan med en halv procentenhet, och har man lån på 100 miljarder blir en halv miljard kronor i extra ränteutgifter på ett år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista