Svenska försvarets ledning kan delas upp

Regeringen vill dela upp försvarsledningen i fyra delar i stället för nuvarande en enda. Försvarsminister Sten Tolgfors vill också köpa ny försvarsmateriel, vilket oppositionen kritiserar.

– Det handlar om att vi stärker Sveriges förmåga att hantera flera kriser samtidigt i ett civilmilitärt perspektiv, säger Sten Tolgfors.

Orsaken till att försvarsminister Sten Tolgfors vill dela upp ledningen av försvaret är att högkvarteret i Stockholm riskerar att bli en flaskhals, om Sverige skulle behöva utföra flera militära insatser samtidigt. Därför behöver man kunna leda insatser på flera ställen i landet.

Tolgfors föreslår också att det nya försvaret ska göra fler och större övningar, både enskilt och tillsammans med andra länder. Han vill också göra en rad inköp. Det handlar bland annat om helikoptrar, ubåtar och nytt signalspaningsfartyg.

Pengarna ska tas från den existerande budgeten - mer pengar till försvaret är inte aktuellt.

– Vi planerar ju för oförändrade försvarsutgifter från alliansens sida. Oppositionen däremot kräver ju mångmiljardnedskärningar av försvarsanslagen, men detta ligger inom ram för budgeten vi har lagt fast för det nya försvaret som vi nu håller på att verkställa.

Michael Hagberg, socialdemokrat och ledamot av försvarsutskottet, tycker att nya inköp av ubåtar är rimligt - där Sverige redan är ledande. Men han menar att Tolgfors, med de andra inköpen, skulle använda större delen av budgeten för flera år framöver och köpa på sig teknik som är gammal om tio år.

– Han intecknar ju materielanslagen för tiotals år framåt i tiden. Då kommer naturligtvis utvecklingen att stanna. Det är dåligt underbyggt, dåligt genomtänkt och möjligen blir det kritik från lagrådet den här gången också, säger Michael Hagberg.  

Andreas Liljeheden

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista