Flyktingar på gränsen mellan Tchad och västra Sudan Foto: Vincent Dahlbäck/SR

Människor på flykt undan strider i Tchad

Situationen i västra Sudan har allvarligt förvärrats. Nu pågår regelrätta gränsstrider mellan sudanesisk milis och soldater från grannlandet Tchad, dit 100 000 flyktingar har sökt sig.

Den vindpinade gränsen mellan Tchad och västra Sudan, känner inga nationaliteter. Ett streck på kartan genom öknen och mer ringlande längs en obevakad och uttorkad flodbädd, som oftast täcks av en dimma av sand och damm.

Här har människor strömmat över gränsen i alla tider, i jakt på vatten och bete för boskapen och här bor släkt på båda sidor om gränsen. Nu pågår ett etniskt krig; en utrensning, enligt FN. Arabiska muslimer mot afrikanska muslimer.

Rebelluppror
Regeringen i Sudan bekämpar officiellt ett rebelluppror, genom att bomba byar i hela västra Sudan-provinsen Darfur, och en miljon människor är nu flykt. Men flyktingarna här på Tchad-sidan berättar alla samma historia.

I spåren av bomberna, rider arabiska milisgrupper in, kända som Janjawid, och mördar, bränner, våldtar, tar slavar, plundrar och förstör systematiskt all jord, alla redskap, alla hus - så att det inte finns någonting att återvända till. Janjawid understöds och utrustas av regeringen i Sudan.

Men allt sker bakom stängda dörrar; ingen insyn tillåts. Nu börjar Tchad också stänga sina dörrar, journalister är inte längre välkomna och det är utegångsförbud i hela gränstrakten.

Soldater längs gränsen
För attackerna har fortsatt in över gränsen till Tchad, där FN nu försöker flytta flyktingarna längre in i landet.

Tchads president har posterat soldater längs hela gränsen, med mandat att göra moträder in i Sudan. På måndagen togs närmare 8 000 kor tillbaka från milisen i Sudan.

Även Frankrike har posterat soldater från sina baser i Tchad längs gränsen. Hela tiden strömmar nya flyktingar in, berövade på delar av sina familjer och allt det liv de kände i västra Sudan.

Vincent Dahlbäck, Tchad
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".