Kurder i Irak beklagar spansk reträtt

I Irak är reaktionen blandad på den tillträdande spanska regeringens beslut att dra tillbaka sina trupper från Irak. I Kurdistan i norr beklagar man att spanjorerna åker hem.

I Kurdistan tycker så gott som alla att invasionen av Irak och Saddam Husseins fall var bra. De flesta vill också att trupperna stannar ända till dess att det är ordning och reda i Irak igen och kurdernas självstyre slutligen är etablerad. 

Anses skydda kurderna
Här ser man koalitionen som en garant för kurdernas rätt att behålla den autonomi som byggdes upp sedan Saddam Hussein, efter Kuwaitkriget i början av 1990-talet, förlorade kontrollen över Kurdistan. 

I Kurdistan finns visserligen inga spanska trupper men att spanjorerna sannolikt åker hem i sommar är det ingen som är glad över. Tvärtom ses det som en försvagning av hela koalitionen, som många kurder uppfattar som en skyddsmakt. 

Det finns en rädsla att kanske fler ska följa Spaniens exempel, att terrorattacker, som den i Madrid, leder till att andra länder också drar sig ur sitt USA-ledda engagemang i Irak. 

Svagare stöd i Bagdad
Om man frågar irakier i och omkring Bagdad, i synnerhet i den så kallade Sunni-triangeln, är stödet för ockupationstrupperna däremot mycket svagare. Där höjs ofta röster som kräver att de utländska trupperna åker hem så snart som möjligt. 

”De löser inga problem, de bara skapar problem”, säger många. 

Det är mot ockupanterna och deras medlöpare som alla dödliga attackerna riktas. Försvinner de främmande soldaterna upphör också motståndsrörelsens anfall, är resonemanget. 

Christer Fridén, Erbil, Kurdistan
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".