Bättre konjunktur - men inte fler jobb

Konjunkturen är på väg upp men företagen kommer ändå inte att anställa fler.

Det visar en årlig undersökning kallad European Business Monitor där 1500 europeiska företagsledare säger sitt. Stefan Fölster, chefsekonom på arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, säger att sambandet mellan tillväxt och sysselsättning inte längre är självklart.

- Det beror på att många företag har lätt att öka sin produktivitet. De gör mer med färre anställda. Att många företag också flyttar ut sin produktion till Asien och Östeuropa och dessutom att den offentliga sektorn tvingas minska på personalen, säger Stefan Fölster.

De europeiska företagsledarna är hursomhelst mer optimistiska om sin verksamhet än på länge. 59 procent tror att företagens ekonomiska situation kommer att förbättras under det kommande året. Och även i Sverige ser det just ut på många sätt, säger Stefan Fölster.

- I Sverige ser vi också att export ökar rätt kraftigt, att investeringar kommer igång, BNP ökar men sysselsättningen faller ganska kraftigt för tillfället, ekonomin går i spagat och kommer nog fortsätta att göra det under det kommande året.

För att fler ska komma i arbete måste arbetslösa i högre grad vara beredda att flytta på sig, till platser där det finns jobb, anser Stefan Fölster. Som också efterlyser ett skifte i den europeiska arbetsmarknadspolitiken.

- Jag tror att hela Europa måste övergå till en helt annan syn på arbete. Vi måste införa, återinföra en arbetslinje. Det är inte rimligt att sjukskrivna går hem när de i många fall  kan göra något annat än sin vanliga arbetsuppgift, säger Stefan Fölster.

Martin Hedberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".