Samordningsminister Pär Nuder. Arkivfoto: Jonas Ekströmer/PRB

Höjd skatt på pensionssparande avvisas

De förslag som presenterats om att en sänkning av förmögenhetsskatten skulle ersättas med höjd skatt på pensionssparande avvisas nu av samordningsminister Pär Nuder. Han tycker att förslagets kritiker har rätt.

– Jag har noterat den kritik som förekommit i debatten och jag tycker det ligger mycket i det. Pensionssparande är ett långsiktigt sparande där det gäller att den enskilde vet vilka förutsättningar som gäller. På den punkten ger jag kritikerna rätt.

Med förmögenhetsskatten är det så att de som har förmögenhet kan välja själva i stort sett om de vill betala den eller inte. Varför har man kvar en sådan skatt?

– Det är en skatt som inbringar nästan 5 miljarder kronor, det är många poliser, det är många barnskötare, det är en stor och viktig inkomstkälla till offentlig sektor. Det går inte att avskaffa en skatt över en natt som inbringar så mycket till statskassan.

Varför ska man ha en skatt som inte fyller de syften som man hade tänkt sig att den skulle göra?

– Just därför att den inbringar mycket pengar. Men vi har också sagt att eftersom den inte fungerar som den är tänkt så bör den reformeras. Det har den socialdemokratiska partistyrelsen föreslagit inför den partikongress vi ska ha i april. Det är utgångspunkten för de samtal vi för med de andra partierna.

Merparten av de pengar som kommer in kommer in från villaägare vars fastigheter stigit i värde och som inte har så stora lån. Varför ska just de vara dem som betalar den här skatten?

– Det är en kritik som förekommit i debatten som jag tror är skälet till att den socialdemokratiska partistyrelsen tycker att man ska reformera. Det var inte tänkt från början att skatten skulle få de här konsekvenserna. Det finns andra bekymmer med den här skatten, olika förmögenhetstillgångar värderas på olika sätt, vilket då gör, som P-O Edin LO:s förre chefekonom har sagt, att det här är en skatt som kan betraktas som frivillig.

Samordningsminister Pär Nuder avvaktar den socialdemokratiska kongressen och samråd med samarbetspartierna, innan regeringen kan ge ett definitivt besked om vilka förändringar som kommer att göras av förmögenhetsskatten.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".