Två 17-åringar åtalade för mord

De två 17-åriga pojkar som misstänks ha dödat två 18-åriga flickor på Hallandsåsen åtalades på tisdagen för mord. De ska enligt åklagaren tillsammans och i samförstånd ha mördat flickorna.

– Misstanken om mord har uppstått i det faktum att flickorna har lämnats medvetslösa på ett kallt underlag mitt i natten och sedan avlidit på platsen, säger kammaråklagare Joakim Zander. 

Bilstöld blev dubbelmord
Någon gång under natten till den 17 januari fick de två pojkarna för sig att stjäla den bil de åkte i tillsammans med de två flickorna. Bilstölden blev ett dubbelmord. 

Enligt åklagaren drogs de två flickorna ut ur bilen och slogs ned. De utsattes för kraftigt våld och lämnades utan ytterkläder och skor med svåra skallskador i vinternatten. Dödsorsaken var enligt rättsläkaren blödningar i hjärnan i kombination med kyla. 

Erkänt våld mot en av flickorna
Pojkarna tog bilen som sedan hittades kraschad nedanför en slänt några kilometer längre bort. En av dem har under häktningstiden erkänt att han utsatt en av flickorna för våld men att att han inte haft uppsåt att döda. 

Den andre pojken nekar fortfarande till anklagelsen men enligt åklagaren finns det gott om teknisk bevisning som binder de båda pojkarna vid brottet. 

Normalt döms grova brottslingar yngre än 18 år till sluten ungdomsvård i maximalt fyra år men kammaråklagare Joakim Zander utesluter inte att fängelsestraff kan komma ifråga. 

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".