Foto: Denis Doyle/PRB

Nytt gripande efter Madridbomberna

Spansk polis har gripit ytterligare en person efter attentaten den 11 mars. Den gripne är en algerisk man som för ett par månader sedan togs av polisen i samband med ett bråk i den baskiska staden San Sebastian. I polisförhöret då gjorde mannen uttalanden som kan tyda på att han kände till de kommande attentaten. 

”Vi ska döda många i Madrid”, sade han och nämnde bland annat tågstationen Atocha, en av de drabbade stationerna. 

Tros inte tillhöra terrorgrupp
Den spanska polisen verkar inte tro att mannen tillhör den terroristgrupp som har utfört attentaten men de vill höra honom för att veta vad han kan ha känt till. 

Polisens huvudspår fortsätter att vara den marockanska terroristgrupp som utförde attentaten i Casablanca förra året. 

Enligt tidningsuppgifter i Spanien på tisdagen har polisen identifierat sex marockaner som misstänks ha varit med och planerat och utfört dåden i Madrid. En av dem finns bland de personer som greps redan i lördags och flera vittnen har på foto pekat ut den mannen som en av passagerarna på ett av olyckstågen. 

201 döda hittills
På sjukhuset Ramón y Cajal i Madrid avled på tisdagen en av de svårt skadade efter attentaten, en 45-årig kvinna. Därmed har terrordåden i torsdags krävt 201 liv. 

Fortfarande ligger 219 personer kvar på sjukhus och för åtta av dem är läget fortfarande kritiskt. 

Maria Sjöqvist, Madrid
maria.sjoqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".