Mer än 20 döda i rysk gasexplosion

Explosionen i ett höghus i Archangelsk i norra Ryssland har krävt minst 24 människors liv. Fortfarande saknas ett 20-tal som begravts i raset. Polisen letar efter två män, som misstänks ha saboterat gasledningen.

– Min dotter och min svärson ligger här vid andra porten, jag bor i den första, men de ligger här under och jag vet inte om de lever eller är döda, berättar en förtvivlad man som bor i niovåningshuset på Sovjetiska kosmonatgatan 120 i Archangelsk.

Nu på tisdagskvällen, när mörkret har fallit över stan fortsätter räddningsarbetet oförtrutet efter fler överlevande. Men hoppet sinar, tidigare under dagen hördes fortfarande ljud från människor som begravts under det som en gång var 36 lägenheter i nio plan.

Halva huset borta
Det ser ut som en jättes hand skalat av halva huset och på en av de blottade innerväggarna på sjunde våningen, hänger fortfarande en typisk rysk matta kvar. Ett par på åttonde våningen berättade om sin mirakelräddning, de föll rakt ner i sin säng, sonen hade kastats ut på balkongen av tryckvågen, men alla klarade sig oskadda.

En gasläcka anses ligga bakom explosionen och polisen söker två män, som sågs bärandes på metalldelar, troligen från gasledningarna.

Säljer metallskrot
Explosionen i höghuset visar stora svagheterna i det ryska samhället. Det finns människor så fattiga att de tvingas stjäla metallskrot för att sälja. Trots att de måste vara medvetna om vilken risk de utsätter andra för.

Samtidigt är infrastrukturen så extremt sårbar att en terrorgrupp utan minsta sprängmedel skulle kunna förorsaka massdöd och förstörelse bara genom att sabotera bostadshusens gasledningar.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".