Bernt Magnusson Arkivbild: Gunnar Ask

Skandia får ny ordförande

Bernt Magnusson föreslås bli ny ordförande i Skandia. Företagets aktieägare har under en tid sökt efter en ny ordförande som ska kunna återupprätta Skandias dåliga rykte. Och som ordförande blir Bernt Magnusson högste ansvarig för Skandias verksamhet.

– Jag tycker att detta är en intressant uppgift. Man kan säga att uppdraget med tiden har fått lite av karaktären av nationell värnplikt eftersom det berör hela svenska folket. Det är viktigt att banker och försäkringsbolag, som är nyckelverksamheter i samhället, fungerar och att folk har förtroende för dem, säger Bernt Magnusson.

Det här jobbet beskrivs lite grann som en katapultstol. Två ordförande har gått sedan förra bolagsstämman. Hur ser du på det?

– Jag vill inte recensera historien. Jag har blivit tillfrågad och efter att ha funderat tackat ja. Nu vill jag bara se framåt och lägga det gamla bakom mig. Men först ska jag bli vald. Jag har inga bestämda åsikter om verksamheten förrän efter den 15 april, om jag blir vald, säger Bernt Magnusson.

Bernt Magnusson har haft en lång rad ledande befattningar i företag som Nordstjernan, Nobel och Assi Domän.

Styrelseproffs
Han är för närvarande styrelseordförande i Swedish Match och Dyno Nobel och styrelseledamot i Nordea.

Bernt Magnusson tillhörde under många år den så kallade Björnligan, som var en grupp unga företagsledare som rekryterades av industrimannen Björn Wahlström i slutet av 1960-talet.

Ny styrelseordförande i Skandia kommer att utses vid bolagsstämman den 15 april.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista