Ingen 42-årsgräns för adoptioner

Det blir ingen 42-årsgräns för att adoptera. Regeringen har tvingats dra tillbaka förslaget, erfar Ekot.

I dag finns en övre gräns på 45 år för den som vill adoptera, men det är en rekommendation. Regeringen ville sänka åldersgränsen till 42, och dessutom slå fast den nya gränsen i en lag. Det här har regeringen försökt få vänsterpartiet och miljöpartiet att ställa upp på, men det blir ingen 42-årsgräns. Vänsterpartiet och miljöpartiet har sagt nej, och enligt vad Ekot erfar har regeringen nu dragit tillbaka förslaget.

En av flera orsaker
Istället kommer lagen att slå fast att när en person vill adoptera i framtiden ska hans eller hennes ålder bara vara en av flera saker som ska vägas in. I förslaget sägs att ålder, hälsotillstånd, personliga egenskaper och socialt nätverk är särskilda omständigheter som ska beaktas.

– Det blir jag jätteglad för. Det är så olika från individ till individ när man adopterar. Olika för barn, olika för föräldrar, vi tycker att det ska man göra flexibelt och ha i den allmänna bedömningen när man bedömer en massa andra saker, säger miljöpartisten Kerstin Maria Stalin som välkomnar att regeringen backat.

Orimliga konsekvenser
Även vänsterpartiet har alltså tryckt på för att stoppa 42-årsgränsen. Elina Linna, som varit inblandad i förhandlingarna för partiet, tycker att en så skarp gräns kan få orimliga konsekvenser.

– Ena dagen kan man vara lämplig att bli prövad som förälder för att adoptera och andra dagen när man har fyllt är man olämplig. Jag kan förstå att som förälder kan man tycka att det är orättvist.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".