SMS och internet är vad fogden föredrar

På onsdagen börjar Skatteverket skicka ut blanketterna till de sju miljoner som måste deklarera.

Och för att locka fler att gå över till internet blir det i år betydigt lättare att redovisa aktieaffärer för den som väljer nätet framför pappersblanketten, säger Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand.

E-legitimation är ordet som Skatteverket försöker få in i huvudet på landets deklaranter. Här finns flera av årets nyheter - inte minst för dom mellan 600 och 800 000 svenskar som under året gjort aktieafffärer. Den som väljer den traditionella pappersblankettet måste fylla i 22 uppgifter för att komma fram till själva aktieförsäljningen. På nätet behövs bara en siffra - inköpspriset på aktierna.

Förra året var det många som godkände sin deklaration på nätet via en säkerhetskod - från i år går det också att göra samma sak från mobiltelefonen med ett SMS.

Men intresset för e-legitimation vcar svalt - skillnaden är att den som registrerat e-legitimation hos sin bank också att göra ändringar i dom förtryckta uppgifter. Och genom ett betydligt större användningsområde för framför allt aktieaffäre hoppas Skatteverket att e-legitimationen i år får sitt genombrott.

Men mitt i alla förenklingar finns också motsatsen. Det gäller 88 000 pensionärer med låga inkomster som inte behövt deklarer på dom senaste 10-15 åren, men som en följd av det särskilda grundavdraget tagits bort nu måste deklarera igen.

Sören Granath

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista