Nya överläggningar om flyktingpolitiken

Regeringen bjuder nu in partierna till nya överläggningar om flyktingpolitiken i ett försök att få igenom förslagen om skärpta regler. Alla partier utom socialdemokraterna säger idag nej till det förslaget om inte Utlänningsnämnden samtidigt läggs ner. Men den ekvationen går inte ihop, anser statssekreterare Charlotte Svensson.

– Mycket av det som vi har lagt fram är förutsättningar för att vi ska kunna genomföra en reform på ett hållbart sätt, säger Charlotte Svensson.

Regeringen har den senaste tiden lagt fram en rad förslag som skärper reglerna i asylprocessen, och bland annat ska flyktingar inte längre kunna göra en ny ansökan till utlänningsnämnden om de fått ett avvisningsbeslut, även om nya skäl skulle tillkomma.

Segsliten fråga
Regeringen menar att förslagen är en förutsättning för att det ska bli möjligt att lägga ner Utlänningsnämnden, en fråga som dragits i långbänk de senaste åren.

Det finns ju ett riksdagsbeslut på att Utlänningsnämnden ska läggas ner och ersättas med asylprövning i vanliga domstolar, ett beslut som togs redan 2001.

Men den här ordningen har de andra partierna i riksdagen hittills förkastat. De vill vända på det, och först lägga ner Utlänningsnämnden och sedan ta ställning till hårdare regler för flyktingar.

Kritikerna ger sig inte
Det blir för dyrt menar regeringen och ska nu i överläggningar försöka övertyga något parti om att de har rätt. Men vänsterpartiets Ulla Hoffmann tänker inte ge sig.

– Det är bara att fortsätta att jobba, skulle jag vilja säga. Vi måste få till stånd en rättssäker asylprocess. Min uppfattning är att det redan i dag råder ett totalt kaos i hela migrationssystemet, säger hon.

Regeringen menar att just därför måste den få igenom sitt förslag till ny ansökan för att komma till rätta med balansen?

– Vi menar att det är fel är fel väg att gå. En rättssäker asylprocess kommer i sig att leda till att vi får färre överklagande och att folk kommer snabbare igenom processen, säger Ulla Hoffmann.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista