Fästingarna gömmer sig i värmen

Det torra och varma vädret som dominerat i Sverige under juni och början av juli gör att allt färre fästingar syns till. Det betyder dock inte att de inte finns. Fästingar klarar inte av torka, de vill helst ha mycket fukt. Det enligt jourhavande biolog och dr. i zoologi, Lars-Åke Janzon.

– Värmen spelar ingen som helst roll för fästingar, de klarar hur mycket värme som helst, men de har problem med fukten. De måste ha en hög luftfukighet, 80 procent, säger Lars-Åke Janzon.

Detta gör att fästingarna gömmer sig på marken där det kan samlas fukt och blöta.

– Istället för att sitta på ett grässtrå håller de sig istället i marknivå för att inte torka ut. Vi ser därför väldigt lite av fästingar, säger Lars-Åke Janzon.

Detta betyder att det kan bli färre fästingbett i sommar, så länge det varma och torra vädret håller i sig och det är fuktigt i marken, enligt Lars-Åke Janzon.

Även så kallade mördarsniglar håller sig undan värme och torka och gömmer sig där det kan finnas fukt. Detta gör att mördarsniglarna kan verka färre även dem.

– Mördarsniglarna avlider om det blir för torrt. De gömmer sig, men kan komma fram kvällar då det är hög luftfuktighet , säger Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog och dr. i zoologi.