bombattentaten i kampala

Stor oro för nya attentat i Uganda

Polisen i Uganda har gripit fyra personer misstänkta för att vara inblandade i bombattentaten i förrgår, då 74 personer dödades. Och nu finns en oro för nya attentat.

Polisen misstänker att självmordsbombare låg bakom bombattentaten i Kampala i söndags kväll och det bombbälte som polisen nu har hittat i ett diskotek, hade inte detonerat. Det leder till misstankarna att fler attacker hade planerats.

Enligt nyhetsbyrån AP har fyra personer gripits.

Företrädare för den islamistiska rörelsen al-Shabab säger att de låg bakom attentatet. Men ugandisk polis nämner nu också möjligheten att en inhemsk rörelse kallad ADF och som har kopplingar till al-Qaida, kan ha utfört attentaten.

Oavsett vilket är oron stor för fler attentat. I nästa vecka ska Afrikanska unionen hålla möte i Kampala.

Söndagens två bombattentat är de allvarligaste som inträffat i Östafrika sedan bombningen av USA:s ambassader i Kenya och i Tanzania 1998, som al-Qaida tros ha legat bakom.

al-Shabab har kopplingar till al-Qaida, men är inte en erkänd del av den. Som rörelse är al-Shabab splittrad. En fraktion vill genomföra terrorattacker, en annan vill koncentrera sig på kriget mot den väststödda regeringen i Somalia.

Uganda är en fiende, eftersom man tillsammans med Burundi bidrar med soldater till Afrikanska unionens styrka i Somalia.

Uganda har inga planer på att dra sig tillbaka från Somalia, och får nu hjälp av Interpol och FBI i jakten på attentatsmännen.