Investors vinst minskar

Investmentbolaget Investor har minskat vinsten under årets andra kvartal och den så kallade substansrabatten är nu uppe på historiskt höga nivåer.

– Det är något vi naturligtvis inte är nöjda med och något vi inte tycker är bra, säger Investors vd Börje Ekholm. 

Wallenbergfamiljens maktbolag Investor fick se den så kallade substansrabatten öka till hela 35 procent, alltså den rabatt som Investoraktien handlas till i förhållande till tillgångarnas verkliga värde. Under det andra kvartalet har Investor gjort en storförlust på sin tradingverksamhet om 226 miljoner kronor.

Under det första halvåret i år har Investor investerat för 5 miljarder kronor, där ingår bland annat köpet av sjukvårdsbolaget Aleris för 1,7 miljarder och man har även ökat i Husqvarna, Atlas Copco, Electrolux och Mölnlycke.  Tittar man tillbaka i tiden har Investor haft en avkastning på endast 5 procent sedan 2000.

– Det är under marknadens avkastningskrav, så det är helt enkelt inte bra. Samtidigt så ligger vi i nivå med den allmänna börsutvecklingen sedan dess, och vi får inte glömma bort att det senastre decenniet för en aktieägare i snitt har varit en väldigt dålig placeringsform, säger Börje Ekholm.

I sin roll som vd för Investor har Börje Ekholm inblick i flera av de stora svenska exportföretagen och han är försiktigt optimistisk kring konjunkturläget:

– Vi tror att det kommer att vara skakigt, vi kommer att ha perioder när det går upp och perioder när det går ner – men vi är inne i en återhämtning.