"Balansen inom EU påverkas av regimskiftet i Spanien"

Regeringsskiftet i Spanien ändrar styrkeförhållandena inom EU. De länder som vill ha ett mer självständigt EU i förhållande till USA kommer att vinna terräng. Det säger regeringens EU-ansvarige statssekreterare Lars Danielsson.

– I det här sammanhanget så kommer faktiskt balansen att tippa Europa ganska rejält. Det är klart att Spanien fortsätter att vara medlem av Nato precis som för övrigt Frankrike och Tyskland. Men jag kan mycket väl tänka mig att framförallt president Chirac, men också förbundskansler Schröder, nu ser framför sig en ny allierad i diskussionerna om huruvida EU och Europa ska vara något av en motpol till USA i utrikespolitiken, säger Lars Danielsson.

EU:s utrikespolitik påverkas
Söndagens parlamentsval i Spanien där socialisterna tar tillbaka makten från José Maria Aznars konservativa parti kommer att påverka EU när det gäller unionens gemensamma utrikespolitik.

Redan på måndagen meddelade blivande premiärministern José Luis Zapatero att Spanien ska ta hem sina trupper från Irak. Spanien har ju tidigare varit ett viktigt stöd för Storbritanniens och USA:s transatlantiska axel.

Motpol gentemot USA
Mot bakgrund regeringsskiftet är det många som tror att Spanien nu lierar sig med Frankrike och Tyskland i strävandena mot en självständighet gentemot USA på den internationella arenan.

– I Irak har spanjorerna redan lagt sitt kort, det vill säga man kommer att dra sig tillbaka. Det här handlar ju egentligen om Europas framtida säkerhetspolitik där ju diskussionen har handlar om vilken roll Nato ska ha i framtiden. Spanien har fram till nu ställt upp på ett slags Natolinje. Jag kan nu tänka mig att det i diskussionerna hur detta ska se ut i framtiden kan bli ytterligare en röst på den sidan som tycker att EU behöver bygga upp en egen kapacitet som är lite mer oberoende av amerikanska intressen, säger Lars Danielsson.

Thomas Reckmann
thomas.reckman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".