Kraftfullt nej från facken till medlarbudet

När medlarna i förhandlingarna om nya löner för 400 000 anställda inom industrin på tisdagen la fram sitt första bud blev det ett rungande nej från facken. Det fanns flera skäl till det, säger tjänstemannafacket Sif:s ordförande Mari-Ann Krantz.

– Nivån i avtalet var för låg, individgarantierna var för låga, lägstalönerna var för låga och avsättningen till arbetstidsförkortningen alternativt pension eller pengar var inte på ett godtagbart sätt. Därutöver fanns det ett antal andra skrivningar som vi inte heller var trakterade av, säger Mari-Ann Krantz.

Erbjöds 4,9 procent
Sif och Civilingenjörsförbundet erbjöds 4,9 procent i löneökningar på tre år och arbetstidsförkortning värd ytterligare en halv procent och ett lägsta garanterat lönepåslag på 655 kronor.

De tre LO-förbunden Metall, Pappers och Industrifacket bjöds lite mer eftersom de brukar ha lägre löneglidning. Deras bud var värt sammanlagt 6,9 procent på tre år.

Trots fackens nej så är de beredda att förhandla vidare och ser fram emot medlarnas nästa bud som kommer tidigast i morgon, onsdag.

Arbetsgivarna anser budet för dyrt
Det gäller också arbetsgivarna, men deras inställning till budet är den motsatta nämligen att det är högt och skulle bli dyrt för företagen. Men inte för dyrt som det verkar på Karl-Olof Stenqvist, förhandlingschef på Teknikföretagen.

– Vi tycker att de utgångspunkter som vi just nu har är intressanta att fortsätta utifrån, säger han.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".