32 döda i pakistansk antiterror-offensiv

I Pakistan pågår hårda strider mellan armén och pakistanska stammar som anklagas för att skydda muslimska extremister. Minst 32 människor uppges ha dödats det senaste dygnet.

Det är nära gränsen mot Afghanistan som Pakistans armé, ivrigt uppmuntrad av USA, startat en offensiv mot lokala stammar. De här stammarna lyder normalt inte under pakistansk lag, utan har så länge Pakistan existerat fått sköta sig själva.

Men nu har alltså pakistanska armén med hjälp av kulsprutor och granatkastare gått in i stammarnas områden. Man misstänker att al-Qaidamedlemmar och andra islamiska extremister får beskydd av en del av stammarna, kanske skyddas till och med Usama bin Ladin själv.

Hårda strider
Senaste dygnet ska åtta soldater och 24 extremister, däribland al-Qaidaanhängare, ha dödats i hårda strider, enligt armén. Pakistan säger att minst en av de dödade var från Tjetjenien.

Aktionen är kontroversiell. Regimkritiker i Pakistan, som är ett konservativt islamiskt land, säger att Pakistans ledare går USA:s ärenden i jakten på Usama bin Ladin och hans anhängare.

Den pakistanska offensiven sker samtidigt som USA inlett en offensiv på andra sidan gränsen, inne i Afghanistan. Också där är syftet att försöka ta fast eller döda medlemmar av talibanerna och al-Qaida.

Höll tal till stamledare
Pakistans president Pervez Musharraf höll ett tal till stamäldstar i området där han förklarade operationen.

Han sa att runt 600 utländska muslimska extremister gömmer sig i regionen, och att en del av dem var inblandade i två bombattentat mot honom nyligen. Han vädjade till stamledarna att hjälpa till i jakten och att överlämna extremister till myndigheterna.

Nils Horner
nils.horner@st.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".