"Spaniens regering ljög om attentaten"

Den förra spanska regeringen och spanska myndigheter anklagas för att medvetet ha ljugit för att stödja misstankarna mot ETA, enligt uppgifter i tysk tv på onsdagskvällen. Uppgifterna kommer från den tyska rikskriminalen.

Det är den tyska public service-kanalen ARD som citerar källor från den tyska rikskriminalen. Enligt tyska rikskriminalen ljög den spanska säkerhetstjänsten två gånger om vilket sprängmedel som terroristerna använt i tågattentatet i Madrid.

Först hette det att sprängmassan bestod av Titadyn, som ETA har använt vid tidigare attentat. Sedan kom beskedet att det rörde sig om sprängämnet Guma två echo som ETA också har använt.

Väntade till efter valet
Först dagen efter valet fick den tyska underrättelsetjänsten uppgifter om ett tredje sprängämne, ett ämne som ETA tidigare aldrig befattat sig med. Slutsatsen som den tyska polisen drar är att den spanska polisen ljög för att stödja och förstärka misstankarna mot ETA.

Samtidigt hävdar den internationella pressklubben i Madrid, som organiserar utländska korrespondenter, att spanska regeringstjänstemän ringde upp korrespondenter för att få dem att rapportera att det var ETA som låg bakom. Detta ska ha skett även efter att uppgifter framkommit som pekade mot islamister.

Ville hålla Irakkopplingen utanför
Förklaringen till desinformationen ska vara att den då sittande Aznar-regeringen ville hålla en koppling mellan attentatet och Irak-kriget utanför valet. Attentatet skulle kunna ses om en hämnd för Spaniens medverkat i kriget. En majoritet av spanjorerna är och har varit emot Spaniens medverkan i kriget.

Uppgifterna i den tyska televisionen förklarar också den tyska inrikesministern Otto Schilys något kryptiska kritik tidigare i veckan - att spanjorerna undanhållit ”viktig information som påverkade den tyska riskbedömningen”.

Den tyska regeringen har klandrats för att inledningsvis allt för godtroget och allt för länge accepterat och utgått från ETA-spåret.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".