1 av 2
Foto: J. Scott Applewhite/PRB
2 av 2
Foto: Charles Krupa/PRB

Bush och Kerry i bråk om utrikespolitiken

I den amerikanska debatten om vilka länder som stöder president Bushs utrikespolitik har John Kerry sagt att han vet att ledare i andra länder vill att han besegrar Bush i november. En irriterad George Bush ifrågasatte på tisdagskvällen trovärdigheten i det påståendet.

– Om man kommer med ett sådant påstående i en presidentvalskampanj så borde man vara beredd att visa vad det bygger på, sade Bush.

Sätter press på Kerry
Han ökade därmed pressen på John Kerry att avslöja vilka av världens ledare han mött eller på andra sätt haft kontakt med och som sagt att de vill ha ett regimskifte i Vita huset och därför stöder honom i kampen mot Bush.

Det har Kerry hittills vägrat offentliggöra och hänvisar till att han inte kan bryta deras förtroende. Det finns också motstridiga uppgifter om exakt vad han sagt om det internationella stödet men han håller fast vid att ledare runt om i världen vill ha en förändring i Washington.

Förlorade allierad
Det här skulle kanske kunna avfärdas som käbbel i en tuff presidentvalskampanj men debatten om USA:s roll i världen och vilka som stöder Bushregeringens utrikespolitik har fått extra fart och tyngd efter att det spanska valet i söndags ledde till att en av Bushs närmaste allierade, Jose Maria Aznar, förlorade makten och efterträdaren Jose Luis Rodriguez Zapatero bland annat gjorde klart att han tänker ta hem de spanska trupperna från Irak.

För John Kerry och demokraterna är det här ytterligare ett bevis för att världen tappat respekt och förtroende för USA:s utrikespolitik under Bush, vilket de ofta använder som valargument.

Pressas på namnen
Samtidigt ifrågasätter nu bland andra vicepresident Dick Cheney Kerrys trovärdighet genom att pressa honom att avslöja namnen.

– Vi borde åtminstone få veta vad han säger till dessa ledare. Det är vi i USA som bestämmer valutgången inte utländska ledare, säger Cheney.

Både republikaner och demokrater är naturligtvis medvetna om att vissa väljargrupper reagerar negativt på eventuell inblandning utifrån medan andra tycker det är ett styrkebesked att kunna visa att man har ett internationellt stöd, inte minst i det osäkra världspolitiska läge som råder.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".