Nya uppgifter om hedersmordet i Högsby

Det omtalade hedersmordet på Abbas Rezai i Högsby för snart fem år sedan är aktuellt igen i och med att den dömde mannens lillebror pekat ut en annan familjemedlem som skyldig till mordet.

Den 22-åriga man som dömdes för mordet begärde i våras resning i Högsta Domstolen efter att ha avtjänat straffet. Och nu har hans femtonårige lillebror pekat ut en annan familjemedlem som skyldig till mordet.

Ett utpekande som är nya uppgifter för den dömde mannens advokat, Helena Karlsson.

– Det är ju intressant och det vore intressant att få ta del mer av vad han har att berätta om det som hände i samband med det här mordet, säger hon.

Det var inte helt okomplicerat när fallet var uppe i Göta Hovrätt för fyra år sedan. Den nu 22-årige mannen dömdes för att ha mördat sin systers pojkvän, ett så kallat hedersmord.

Förutom den dömde mannen var även hans föräldrar åtalade för mordet men de friades av en oenig hovrätt, två av nämndemännen ville fälla också föräldrarna.

Den femtonårige lillebroderns uppgifter om att storebrodern är oskyldig kom fram i samband med att femtonåringen omhändertogs av Socialtjänsten i våras, på grund av att han enligt Socialtjänsten utsatts för hedersrelaterat förtryck, bland annat genom misshandel.

Under förhandlingarna om omhändertagandet sa femtonåringen att det inte alls var hans 22-åriga storebror som dödat systerns pojkvän, utan att det var en annan familjemedlem.

22-åringens advokat Helena Karlsson tycker att det är intressanta uppgifter.

– Jag har sett ett utdrag ur den här domen från förvaltningsrätten och jag skulle naturligtvis vilja, om det fanns möjlighet, ta del av eller genomföra fler frågor till honom runt just den här speciella händelsen.

Tror du att det kan få någon betydelse för hur HD bedömer resningsansökan?

– Alla uppgifter som kommer fram om vad som hände har ju betydelse.

Högsta Domstolen ska efter sommaren ta ställning till resningsansökan och ett beslut kommer tidigast 21 augusti.